Danske Eksaminerede Hundemassører

Massage - også noget for DIN hund!

Artikel i Schæferhunden april 2006 - Af John Rasmussen - På en tur til Verdensmesterskaberne for Redningshunde i Frankrig sidst i juni 2005 havde jeg fornøjelsen at tale med en del af de hundeførere, som deltog i mesterskabet, heraf flere som arbejder med redningshunde på fuldtid.

Af john Rasmussen
På en tur til Verdensmesterskaberne for Redningshunde i Frankrig sidst i juni 2005 havde jeg fornøjelsen at tale med en del af de hundeførere, som deltog i mesterskabet, heraf flere som arbejder med redningshunde på fuldtid.

Udover at kunne fortælle en masse spændende om det arbejde, de laver i det daglige, kunne lederen af redningshundeafdelingen i Paris også oplyse om en for mig ukendt ting i forbindelse med hundevelvære. Han fortalte, at til de 49 hunde, som arbejdede i redningshundeafdelingen, var der 7 mennesker ansat KUN til at give massage og genoptræne de hunde, som havde været indsat i kriseområder (jordskælv og naturkatastrofer)!

Foredrag om massage på Hundeskolen
Jeg gik så et stykke tid og tænkte på, om det var noget, som kunne bruges til almindelige hunde i vores klub og på mit arbejde som hundetræner/instruktør på Forsvarets Hundeskole i Karup - både som almindeligt velvære og til behandling og forebyggelse af skader.

Jeg fremlagde mine ideer for den daglige leder på hundeskolen, og han var straks med på ideen. Jeg gik i gang med at surfe på nettet og fandt til min store overraskelse ud af, at Pat Funnell, mangeårigt medlem af Schæferhundeklubben, var autoriseret hundemassør. Jeg ringede til Pat, og hun var med på ideen om at komme ned til hundeskolen i Karup og fortælle om hundemassage. Det var et utroligt godt foredrag, Pat gav for alle os hundetrænere og instruktører.

Positiv ændring i bevægelsesmønstret
Efter Pat's kanonforedrag opsøgte jeg hende dels for at forsætte med massage af mine egne hunde, men også for at lave dette interview, så andre (læs: hunde) også kan nyde godt af de goder, som massagen giver. Personligt kan jeg se en tydelig positiv ændring i mine hundes måde at bevæge sig på i mit daglige arbejde og på træningsbanen, og ved siden af er det da også rart at give sin hund den gode fornemmelse i kroppen, som man jo selv har efter en gang massage.

Interview med Pat Funnell, autoriseret hundemassør:
Er massage til almindelige hunde, eller er det kun til aktive hunde, så som konkurrencehunde på højt niveau?
Faktisk har alle hunde godt af massage, lige såvel som os mennesker. De skavanker, vi mennesker bliver masseret for, har vore hunde også. Alle hunde, både syge som raske, kan have glæde af massage. I dag bliver det mere og mere almindeligt at lade sin hund massere af mange forskellige grunde, det være sig forebyggelse af skader for sportshunde, almindeligt velvære, bedre livskvalitet for gamle hunde, genoptræning, afstresning og meget andet.

Kan man sammenligne "menneskemassage" med hundemassage"?
Det kan man faktisk godt. Som før nævnt er det meget de samme grunde, man søger massør for, om man er menneske eller hund. Vores kroppe reagerer også på samme måde overfor det, der sker under en massage. Ja, om få år vil det sikkert være den mest naturlige ting i verdenen at tage sin hund til fysioterapeut eller massør efter en operation, igen ligesom os mennesker.

Hvor mange gange skal der til, før det har en effekt på hundene?
Der behøver ikke gå ret lang tid, før man kan se en effekt på hundene, men det afhænger selvfølgelig af grunden til, at hunden skal have massage.

Kan man forebygge skader?
Regelmæssig massage er med til at sørge for, at alle hundens muskler, ledbånd og sener er smidige og i god kondition. Dette, sammenholdt med at man sørger for korrekt opvarmning og udstrækning før og efter arbejdet, vil i høj grad være med til at forebygge skader.

Kan man behandle skader?
Massage skal aldrig tænkes som et alternativ til en tur til dyrlægen. Er din hund lige blevet opereret eller har skader, skal massagen ske i samråd med dyrlægen. Massage har en stærk helende funktion på hundene. Den kan være med til, at hunden kommer sig hurtigere. Den kan også reducere mængden af arvæv, som kommer fra hævelser forårsaget af beskadigelser eller sår. Nyt væv opbygges hurtigere.

Hvad er det, massage gør for hundene? Er det "kun" at gøre musklerne friske igen, eller kan det hjælpe på andre ting? jeg tænker på stress og andre ting i hundens adfærd.
Massage kan sandelig hjælpe på meget. Massage er med til at øge blod- og lymfecirkulationen. Hermed transporteres næringsstoffer og ilt hurtigere ud til hundens organer, hvorved den får et bedre stofskifte og mere energi. Ved at øge lymfegennemstrømningen sørger massagen også for en hurtigere udrensning af affaldsprodukterne ud af musklerne, med mindre tendens til væskeansamlinger (ødemer/hævelser) til følge. Dette styrker også hundens immunsystem og giver en bedre almen tilstand.
Massage påvirker også hormonsystemet, blandt andet ved udskillelse af hormonet oxytocin, og kan derved have en afslappende effekt på nervesystemet. Hunden bliver mindre stresset og nervøs. Det vil sige, at massage virker afslappende på en opstresset hund. Efter flere afslappende massager bliver nervøse og aggressive hunde tit roligere, og de reagerer blidere.

Hvad kræver det at blive hundemassør?
Mener du, hvordan man bliver hundemassør? Jeg læste hos dyrlæge Bente Iversen i Værløse. Det tog et år fordelt på 8 moduler og har bestået af 160 timers intensiv undervisning i følgende spændende emner: hundemassage, anatomi og fysiologi, muskellære, bedømmelse af hundens bevægelser, førstehjælp til hund, udstrækning, pelspleje, psykologi (hund og menneske), meridianlære og akupressur. Uddannelsen afsluttedes med en meget omfattende skriftlig, mundtlig og praktisk eksamen med både en intern og en ekstern dyrlæge som censor. Du er velkommen til at kikke ind på Danske Eksaminerede Hundemassørers hjemmeside: http://www.hundemassor.dk/. Her kan du finde den hundemassør, der bor nærmest ved dig. Du er også velkommen til at kikke ind på min egen hjemmeside: http://www.hundemassoeren.dk.
Men ellers kræver det vel, at man er glad for hunde og besidder en god portion hundeforstand og er god til at håndtere hunde.