Danske Eksaminerede Hundemassører

Massage hjalp Fabian

Artikel i Frederiksborg Amts Avis, den 6. marts 2002 - Alle hunde kan trænge til at få musklerne æltet - Af Helene Kemp

Alle hunde kan trænge til at få musklerne æltet

Af Helene Kemp

Fabian og Rikke Stengade Nielsen er i gang med den timelange massage. Alle hunde kan have gavn af at blive hevet lidt i ørerne.

En sygdom i centralnervesystemet sendte golden retrieveren Fabian til tælling. Nu har massage givet ham muskelstyrken og livsappetitten tilbage. Men massage er ikke kun for syge hunde.

Fireårige Fabian sætter sig med ryggen til massør Rikke Stengade Nielsen. Oplagt til en times massage kniber han øjnene sammen, mens Rikkes fingre nulrer ryggen varm. Det er tydeligt, at hunden ved, hvad der skal ske. Ikke underligt. For i løbet af de sidste to år er han blevet masseret fra halespids til snudetip mindst en gang om måneden. I begyndelsen var det en gang om ugen. Men dengang havde han også hårdt brug for det.

Fabian blev ked

Indtil Fabian var to år, var hanen opvakt spilopmager, der satte kulør på sine ejeres tilværelser. Især Didder Drøschers, for Fabian er mors hund - og øjesten. Så det var næsten ubærligt, da Fabian som to-årig kollapsede i bagkroppen. Ikke hele tiden. Kun når han blev rigtig ivrig. Når han løb efter en bold, legede med andre hunde eller fandt et spor i skoven.

En sygdom i centralnervesystemet konstaterede dyrlægen, og gav Fabian medicin. Medicinen fjernede kollapserne, men Fabian var ikke den samme hund som før. Han vidste jo ikke, hvorfor bagpartiet faldt sammen. Kun at det skete, når han var kåd. Så han blev forsigtig og tilbageholdende.

Fabian blev holdt i kort snor, og hans muskler i bagpartiet sygnede hen. Indtil Rikke gik i gang med massagen. Den første uge fik han dagligt massage, så en gang om ugen og siden hver fjortende dag. Musklerne udviklede sig tilsvarende: Fra spagettier til makaronier til muslinger indtil han igen føltes hel og fin. I takt med at musklerne fik styrke, slap både han og ejeren forsigtigheden, og da Fabian i sommer gravede et dybt hul i den ellers så trimmede have, fik han ikke skænd. For det var det ultimative bevis på hans helbredelse. Undervejs holdt Rikke og dyrlægen tæt kontakt, så begge vidste, hvad den anden foretog sig.

- Put, siger Rikke, da Fabian kigger op for at se, hvorfor hun tager hans bagben.

Hunden, der nu ligger på siden, adlyder og lægger igen hovedet på gulvet. Så strækker Rikke bagbenet tilbage, holder strækket i 20 sekunder og slipper langsomt. Som når en løber strækker ud. Udstrækning er nemlig en del af den timelange massage, der både går i musklerne, bindevævet og senerne.

Massage er til alle

Massage er ekstra godt til hunde, der har været skadet eller skal komme sig efter en operation. Også sportshunde, der bliver brugt til j agt eller slædetræk, har gavn af at få musklerne æltet og kroppen strakt. Men faktisk har alle hunde godt af massage, forklarer dyrlæge Bente Iversen, der har uddannet Rikke.

- Massage øger blodcirkulationen, styrker immunforsvaret og lindrer muskel- og ledsmerter. Men det giver også rastløse hunde ro, forklarer dyrlægen, der er medlem af Dyrenes Beskyttelses bestyrelse.

- Og så er det en god måde, at få kontakt til hunden. Så alle hunde og hundeejere kan bruge hundemassage.

Blot et blik på Fabian og man ligefrem mærker, hvordan han nyder det. Mens et blik på Rikkes rutinerede fingre giver en lyst til at lære et par greb. For hvor tit er det lige, at man nusser hunden mellem poterne? Eller strækker den blidt i ørene?

- Hvis bunden er skadet eller dyrker meget idræt, er det bedst at bruge en uddannet massør. Men hvis det handler om godt samvær med sin hund, kan man have god gavn af et weekend kursus, forsikrer dyrlægen.