Danske Eksaminerede Hundemassører

Massage har reddet Brutus liv

Artikel i Familie Journalen den 1. maj 2006 - Dyrlægens dom var klar: Granddanoisen Brutus ville ikke kunne leve videre med sit hofteskred. I dag lever hunden i bedste velgående. Kurren hedder massage hver 14. dag.

Den 75 kilo tunge brunstribede hundekrop ligger afslappet på sit uldtæppe. Øjnene er halvt lukkede og åndedrættet tungt. Hundemassør Mette Kildemoes Dahl skiftevis trykker og stryger sine fingre hen ad Brutus' ryg. Hunden, der er af racen granddanois, løfter hovedet, da hun kommer til hoften.
- Se, der fortæller han mig lige, at det gør lidt ondt. Hvis en hund begynder at røre på sig, blinke med øjnene eller slikke sig om munden, er det et signal om, at man har nået smerte grænsen, forklarer Mette Kildemoes Dahl, mens hendes hænder fortsætter massagearbejdet rundt på hele hundens krop.
For to år siden var det helt utænkeligt, at Brutus i dag ville ligge på et tæppe i Mette Kildemoes Dahls hundemassørpraksis i Kolding. Han var en hvalp på seks måneder, da hans ejere opdagede, at noget var galt. Brutus peb af smerte og haltede rundt. Hans hundemor, Berit Christensen, tog straks sit kæledyr med til en dyrlæge, der ikke var sen til at fælde dommen:
- Den hund skal aflives, sagde han.
Beskeden slog Berit Christensen ud.
- Jeg hylede hele vejen hjem. Det var så ubehageligt at få at vide, at intet kunne gøres. Jeg kunne se, at min hund led og var parat til at ofre alt for at få ham rask, siger Berit Christensen, der ringede til den kennel, hvor hun og hendes mand havde købt Brutus. Her foreslog kennelejeren at kontakte en hunde- og hestekiropraktor, som måske kunne hjælpe Brutus. Berit Christensen ringede og fik en tid. Og behandlingerne hjalp. Berit Christensen havde på det tidspunkt hørt om hundemassage og syntes, det lød spændende. Kiropraktoren mente også, at massage kunne være et godt supplement til hendes behandlinger.


Dyrlægens dom var klar: Granddanoisen Brutus ville ikke kunne leve videre med sit hofteskred. I dag lever hunden i bedste velgående. Kurren hedder massage hver 14. dag.
Hundemassage
Foreningen Danske Eksaminerede Hundemassører blev stiftet den 11. april 2001. Massage kan afhjælpe blandt andet stress, halthed, dårlig blodcirkulation og muskelspændinger. Og så giver massagen er mere glansfuld pels, større tryghedsfølelse og gererelt større velvære og livskvalitet. De fleste hunde har gavn af massage, det gælder dog ikke, hvis hunden har åbne sår, brækkede ben, bløder, har feber, betændelse eller kræft. Hos Mette Kildemoes Dadl koster en massage 250 kroner for små hunde, 300 kroner for mellemstore hunde og 350 kroner for store hunde. En massage varer cirka to timer.
Læs mere på www.hundemassor.dk

Smertefrit hundeliv
- Se, hvor han nyder det, siger Berit Christensen og nikker hen mod sin hund, der hver 14. dag får en omgang massage af Mette Kildemoes Dahl. Hunden strækker sine lange ben helt ud og gaber søvnigt.
Berit Christensen synes, at effekten af massagen er tydelig. Brutus er holdt helt op med at halte. Og det ben, der på grund af hofteskreddet var tyndt og underudviklet, har langsomt fået mere muskelfylde. Berit Christensen har en fast tid hos Mette Kildemoes Dahl hveranden mandag, og selv om Brutus har det godt nu, vil hun ikke stoppe behandlingerne. Brutus fylder tre år til oktober, og de fleste granddanoiser bliver ikke mere end seks år. Resten af hans korte hundeliv skal være så godt og smertefrit som muligt.
- Når vi engang får en ny hund, skal den også have massage, selv om den ikke fejler noget. De løber jo meget og får let forstrækninger, og der hjælper massagen virkelig. Det er supergodt for hele hundens velvære, erklærer Berit Christensen.

Mette Kildemoes Dahl er nået til Brutus' kæber. Hun holder hans enorme hundehoved i sine hænder, mens hun gnubber kæbemusklerne blidt. Mette Kildemoes Dahl bliver glad, når hun hører hundejerne fortælle om effekten af hendes massage.
- Det er dejligt at høre, når det går godt. Mange fortæller, at deres hunde opfører sig som legesyge hvalpe efter massagen. En fortalte forleden, at hans hund var begyndt at grave huller på stranden igen. Det havde den ikke gjort længe, siger hun.
Ifølge Mette Kildemoes Dahl er massage til hunde ikke anderledes end til mennesker. Massagen løsner spændte muskler op og virker dæmpende på stress og smerter. Men også gener fra hundesygdommen hofteledsdysplasi og gigt kan afhjælpes med en tur på massageklinikken.
- Man kan ikke kurere en hund fra den ene dag til den anden. Men massagen kan give den et større velvære, siger hundemassøren, der helst ser, at hundeejeren har været en tur forbi dyrlægen, inden hun begynder at massere.

Tryghed betyder alt
- Jeg er ikke dyrlæge, så det er vigtigt, at en dyrlæge har set på hunden og givet en beskrivelse af den. Det giver mig et meget bedre udgangspunkt for massagen, forklarer Mette Kildemoes Dahl fra sin plads på gulvet ved siden af Brutus. Massagerummet er indrettet med praktiske klinker på gulvet, tegninger af hundens anatomi på væggene og ikke mindst dåser med godbidder i vindueskarmen.
- Tryghed er altafgørende, når jeg skal massere en hund. Er den anspændt, slapper den ikke af i musklerne, og så hjælper massagen ikke. Jeg lader altid hunden gå rundt og snuse første gang, så den kan vænne sig til mig. Og så får den nogle godbidder. Masser af godbidder.
Det hjælper på tryghedsfølelsen, siger hun.

Mette Kildemoes Dahl har altid været vild med hunde. Hun og hendes mand har selv border collien Fancy på ni år. Fancy løber stærkt og får tit forstrækninger, og Mette Kildemoes Dahl ville gerne afhjælpe sin hunds gener. Hun læste om uddannelsen til hundemassør og var ikke i tvivl: Den ville hun tage. I første omgang var målet blot at massere Fancy, men efterhånden fik hun blod på tanden og indrettede for tre år siden massagepraksis i et tidligere udhus ved parcelhuset i Kolding. Nu er kalenderen besat hver aften med hunde, der skal have en omgang massage.
Ud over selve massagen bruger Mette Kildemoes Dahl en stor træningsbold til de store hunde. Bolden er god til at bygge benenes muskler op. Brutus kigger efter den store grå plastikbold, som hans massør har trillet ind i lokalet.
- Kooom så, jaa, koom herop, lyder det lokkende fra Mette Kildemoes Dahl, der holder hånden fuld af godbidder foran Brutus' snude. Han ender med at stå over bolden et kort øjeblik, inden han hopper ned.
- Nogle hunde er vilde med bolden og hopper selv op. Andre er mere tøvende som Brutus. Men vi prøver igen næste gang, for boldtræningen er altså virkelig god for hans ben, siger hun.
Brutus lægger sig igen på sit uldtæppe. Han ligner en, der ikke har noget imod mere massage.

Af Marlene Grøftehauge
Foto: Jesper Dall

Berit Christensen var dybt ulykkelig, da hun fik den
besked, at hendes hvalp skulle aflives. Heldigvis
hørte hun om hundemassage, og det har reddet Brutus