Danske Eksaminerede Hundemassører

Massage frem for lykkepiller

Artikel i Ude og hjemme, den 16. marts 2003 - Tekst: SØREN JOHANNESEN Foto: JACOB LJØRRIN

Der stryges, gnides, gnubbes og æltes på livet løs på massagebriksen i Dyrlægehuset i Holte.

Her arbejder 29-årige Helle Alex Petersen, som ud over at være veterinærsygeplejerske også er en af Danmarks få hundemassører.

Ofte bliver massagen ordineret som del af den konventionelle dyrlægebehandling. Massagen hjælper bl.a. hundene ved at få gang i blodcirkulationen, så der kommer mere ilt, næring og energi til kroppens organer.

Det betyder, at hundene kommer sig hurtigere og bedre efter sygdomme og skader.

Og det kan sågar betyde, at hundene slipper for at skulle spise medicin.

Det kan Sally, en et-årig labrador, skrive under på. Sally led af angst for at være alene hjemme. Hun fik stress og bed og ødelagde møblerne og fik til sidst ordineret lykkepiller.

Dem har hun nu, efter en række ture i Helles kyndige hænder, lagt på hylden.

Men massagen kan også bare være for velværens skyld.

Helle giver f.eks. massage til jagthunde, der efter en stor jagt kan have behov for at få masseret de ømme muskler.

Helle tog sin eksamen til hundemassør den 12. marts sidste år og har siden haft et væld af firbenede patienter.

- I USA, Canada og Sverige har hundemassage været kendt i mange år. Men i Danmark har man først fået øjnene op for det i løbet af de sidste par år, forklarer Helle, som hørte om uddannelsen gennem sin arbejdsgiver, dyrlæge Paulette Vivian Topsøe- Jensen.

Uddannelsen varer et år og afsluttes med en hård eksamen.

- Jeg har kun haft positive resultater. Men det er klart, at hvis hunden er rigtig syg eller f.eks. har slidgigt, så skal der flere behandlinger til, siger Helle.

Normalt varer et behandlingsforløb fra to til otte gange.

Prisen for at få sin hund masseret fra snude til halespids varierer alt efter størrelsen af hunden.

En kæmpe granddanois må f.eks. hoste op med 400 kroner, mens en lille hund får lov at slippe med 250 kroner for en tur på briksen.

Hvis der er tale om behandlingsmassage, ligger prisen typisk på ca. 200 kroner. .

Det tager af og til hundene lidt tid, før de lader Helle gå løs på dem. Men så snart de er trygge, kan hun næsten ælte og gnubbe dem, som hun vil.

Dyrlægehusets kat, Gremlin, vil også have en tur. På briksen sidder desuden Sally, som nu ikke længere spiser lykkepiller. Ved siden af Helle står dyrlæge Paulette Vivian Topsøe- Jensen.

Helle med en del af sine patienter. - Jeg har elsket dyr, lige siden jeg var en lille pige, siger hun.

 

Ren fornøjelse

Bassethunden Freja fejler ingenting men nyder helt tydeligt en god omgang massage. Hun flader fuldstændigt ud, så snart hun nærmer sig briksen.

Forvredet bagben

En leg i haven udviklede sig uheldigt for denne syv-årige Schnauser ved navn Nanna. Hun forvred sit højre bagben og begyndte at halte. Efter fire behandlinger, hvor hun fik masseret sine overspændte muskler, var hun i hopla igen.

Lykkepiller - nej tak

Labradorhunden Sally, et år, fik stress og blev angst af at være alene hjemme. Til sidst kom den på lykkepiller. Dem spiser hun ikke længere, efter at være kommet i behandling hos Helle.

Rar graviditet

Om kun fire uger skal den tre et halvt år gamle basset-hund, Nessie, føde. Den får masseret sin ryg, lænd og muskler.

Hopper trods gigt

12-årige Balder, en labrador, har fået det meget bedre i sin gigtplagede hofte, efter at den er begyndt at få massage. Nu hopper den over træstammerne i skoven. Den har desuden fået reduceret sin gigtmedicin betydeligt.

Det var kattens

Dyrlægehusets egen kat, Gremlin, hat et godt øje til Helle. Så snart hun har et roligt øjeblik, kommer den og fusker sig til to minutters massage.

 

 

 

16 Ude og Hjemme 12