Danske Eksaminerede Hundemassører

Klinisk kur mod et hundeliv

Artikel i Jydske Vestkysten den 28. september 2003 - VOVET NYHED: Folk ryster på hovedet over regionens første klinik af sin art. Men kunderne er ligeglade.

VOVET NYHED: Folk ryster på hovedet over regionens første klinik af sin art. Men kunderne er ligeglade.

Af  Claes Holtzmann Senger Tlf. 7211 4215, Foto: Orla Lund


 

Du hedder Otto, og du er 84 år gammel. Du ville egentlig helst spurte rundt ude i gården, men du har ondt i hofterne og svært ved at gå, fordi dine lårbenshoveder sidder forkert i hofteskålene. Hvad gør du?

Svar: Du kan egentlig ikke gøre så meget. Men din ejer kan tage dig med til regionens første hundemassør i Kolding. Som Tomine Hoeck har gjort det med 12-årige Otto. Omregnet til menneskeår er Otto 84 år gammel og lider af hofteledsdysplasi. Det betyder, at Otto bliver stiv i "bagtøjet" og kan udvikle slidgigt.

Mette Kildemoes Dahls trænede hænder er allerede begyndt at trykke de rigtige steder på Otto. Efter et intensivt otte ugers weekend kursus har hun åbnet regionens første hundemassørklinik på Nakskovvej 12. Hun har et fuldtidsjob ved siden af massørjobbet, men bruger med glæde sin fritid på at massere hunde.

- Det gør mig bare glad, at jeg kan se, hundene får det bedre. Det er svært at forklare, men jeg får mere energi til mine egne hunde, fortæller hun.

Og effekten er tydelig i Ottos pjuskede ansigt. "åhr, ja! Lige der," havde han utvivlsomt sagt, hvis han kunne tale.

- Det er faktisk en af mine mere eksemplariske kunder forklarer Mette Kildemoes Dahl.

Andre hunde er sværere at få til at sidde stille, men Otto ligner en, der kan blive siddende lige så længe det skal være. Hans drømmende blik fortæller mere end 1000 bjæf, og det er præcis derfor, 27-årige Tomine Hoeck tager turen fra Daugård nord fra Vejle til Kolding.

Hvorfor?
- Hvad gør man ikke for deres helbred? Hvad gør du ikke selv for at få et bedre helbred? Ligesom mennesker har de også ondt i kadaveret, siger Tomine Hoeck.

Men det er ikke alle mennesker, der har ondt i kadaveret, der går til massage.

- Det er rigtigt, men når jeg nu selv gør det, hvorfor skal mine hunde ikke også? De skal have det lige så godt, som jeg har det, siger hun.

Hundemassage er stadig et relativt ukendt fænomen i Jylland, men Sjælland er efterhånden rig på massører. Tomine Hoec overvejede en overgang at tage hundemassørkurset selv, men så hørte hun, at Mette Kildemoes Dahl havde gennemført de 160 anatomitimer og 200 fysiologitimer med efterfølgende eksamen.

Mette Kildemoes Dahl understreger, at hun ikke er dyrlæge, men hun kan supplere dyrlægerne ved at hjælpe hunde med hofteledsdysplasi og stress. Hun er den første af sin art i Syd- og Sønderjylland, og hundemassage fremkalder skepsis hos folk, der hører om det for første gang.

Folk ryster på hovedet
Når folk hører, at jeg går til hundemassage med dem, så ryster nogle af dem på hovedet. Det er kun en hund, siger de. Men for mig er det "mine børn", og de skal have det godt, forklarer Tomine Hoeck.

- Men man skal selvfølgelig huske, at de ikke er mennesker, siger hun.

Otto viger pladsen for treårige Stella. Hun fejler ikke noget, så det er ren luksus, bemærker Tomine Hoeck. Men hun havde taget dem med til massør, selvom Otto var rask som en ung schæfer.

Mette Kildemoes Dahl bruger videooptagelser af hundene til at studere deres bevægelser i slowmotion. På den måde kan hun spore forkerte bevægelser og lidelser. Men Tomine Hoeck behøver ikke et video kamera for at konstatere en effekt på aldrende Otto.

Man kan se, når det er lang tid siden, Otto har fået massage. Han bliver mere stiv bagtil, når han går, siger Tomine Hoeck.

Mette Kildemoes Dahl er så vild med hunde, at hun gerne gjorde massagen til sin levevej. Men hun tvivler på, at hun kan køre kunder nok igennem butikken. Problemnet er, at mange hunde skal bruge tid på at falde til ro og blive fortrolige med situationen og hendes hænder.

- Det er et spørgsmål om tålmodighed, og det er derfor, at jeg aldrig kunne finde på at tage hundene så hurtigt efter hinanden, fortæller Mette Kildemoes Dahl.

 

Otto viser salige hundeøjne efter et besøg på Nakskovvej 12.

Når folk hører, at jeg går til hundemassage med dem, så ryster nogle af dem på hovedet. Det er kun en hund, siger de. Men for mig er det »mine børn«, og de skal have det godt.


 

Tomine Hoeck