Danske Eksaminerede Hundemassører

Hundevenlig forkælelse

Artikel fra Vi med hund nr 8/2008 - Gitte Asmann er massør for hunde, og hendes budskab er klart: ”Når man forkæler sin hund, forkæler man også sig selv!” Men der er selvfølgelig andre måder at forkæle sin hund på – bare man husker, at forkælelsen skal være på hundens præmisser – ikke på menneskets.

Af Irene H. Jarnved
Foto: Per Arnesen

Graden af forkælelse af hunde kan diskuteres. Men ingen kan vist være uenige om, at masser af kærlighed og tid, spændende eventyr og lækre godbidder er forkælelse på hundens præmisser. For hvor nogle mennesker går over gevind og køber sig fattige i det nyeste hundetilbehør (som hunden i bund og grund er ligeglad med.. .); af kærlighed fylder hunden med fed mad (som giver hunden livsstilssygdomme.. .), og måske tillader hunden at tage føringen i forholdet (som stresser hunden unødigt.. .), er disse handlinger bestemt ikke ensbetydende med en glad og lykkelig hund! Men giver du din hund nærvær, fornuftige grænser, oceaner af tid og spændende oplevelser - så vil din hund elske dig endnu højere!

Massage er wellness
Hvis du vil give din hund den ultimative forkælelse, så skulle du måske tage en tur til Midtsjælland.

Der står nemlig 'DOGZONE' på navneskiltet ved den hyggelige villa, der danner rammen om både Gitte Asmanns privatliv og klinikken i Ringsted. Allerede ved ankomsten fornemmer jeg den gode stemning, som hører med til en afslappet omgang massage.

Ikke kun Gittes stemme er rolig og venlig, men også hendes øjne og hele hendes udstråling indikerer ro og afslappethed. Jeg føler mig godt tilpas, inden vi overhovedet er nået ind i klinikken.

Roen varer lige, indtil vi træder ind, hvor klienten, clumber spanielen Molly, venter sammen med sin ejer Malene Vintersfjord. Hunden tænker ikke på at bevare den rolige stemning, men bliver vildt glad over, at der kommer hele tre mennesker ind til hende!

Ønskede større helhed
Så Gitte, fotografen og jeg får en herlig velkomst af den fireårige tæve, der er ved at lette fra gulvet af glæde, fordi halen snurrer som en propel...

Molly får lov til at hilse færdig, og derefter "overtager" Gitte hende og beder venligt hunden om at hoppe op på massagebriksen

Gittes rolige strøg og blide massage ned ad ryggen og op i nakken får straks Molly til at synke sammen på briksen med et veltilfreds "hundesuk"! Og som ved et knipseslag er hun bare en blød klump hundepels - helt overgivet til Gittes hænder.

 

Mens Gitte masserer Molly, der nærmest er i drømmeland, er der mulighed for en snak om jobbet som hundemassør.

"Som træner igennem 11 år og adfærdsterapeut igennem fem år følte jeg på et tidspunkt, at jeg manglede noget at supplere mine jobs med;" fortæller Gitte med rolig stemme, mens hun bevidst arbejder sig rundt i Mollys pels.

Bounty er Gittes egen brune labrador på seks år. Mon ikke alle hunde misunder Bounty for at have en "mor," der er massør?

Ikke bare luksus
Hundemassage er bestemt wellness og ren luksus. Men massagen har mange andre formål af mere alvorlig karakter:

  • Hurtigere genoptræning efter en operation i for eksempel knæ eller ryg
  • Forebyggende behandling, så hunden nedsætter risikoen for skader
  • Smertelindrende for hunde med gigt og slidgigt
  • Afspænding af muskler og led hos meget aktive hunde som for eks. agilityhunde og jagthunde, der ikke altid bliver varmet rigtigt op og kølet korrekt ned, når de arbejder
  • Afstresning for rastløse eller stressede hunde

Massage er wellness
- OGSÅ FOR HUNDE

Den ultimative hundeforkælelse er (udover mad...) at give din hund et klippekort til en afslappende omgang massage hos hundemassøren. Clumber spanielen Molly er i den syvende himmel under Gittes magiske hænder.

"Jeg ønskede en større helhed og udbud i mit arbejde som adfærdsterapeut. Og da det er alment kendt, at krop og psyke hænger uløseligt sammen, virkede det naturligt for mig at tage uddannelsen som hundemassør:"

Klienten sukker veltilfreds videre og lægger sig om på ryggen, mens Gitte fortsætter med at fortælle. "Jeg tog min massøruddannelse hos dyrlæge Bente Iversen og fik mit eksamensbevis for et år siden. Jeg giver både enkeltstående massagebehandlinger og tilbyder "pakker" med individuel hundetræning og massage.

Disse "pakker" med træning og massage er primært for hunde, der er stressede eller rastløse i hverdagen. I træningen lærer ejeren at omgås hunden på den rigtige og stressnedsættende måde, og via massagen lærer hunden at slappe af. Og ejeren lærer, at hunden ikke skal kæles hektisk, som virker stressende, men på en rolig måde og med fokus på de punkter, hvor berøring virker stressnedsættende. Og det er for eksempel imellem øjnene, hvor man kan massere hunden roligt med en finger:"

Mange har ledproblemer
"Ro er et nøgleord i forbindelse med massage'; siger Gitte, der lige har vendt en meget slap hundekrop rundt, så hun kan massere den anden side. "Når der er ro, kan hunden slappe helt af i både kroppen og hovedet - og så bliver massagen optimal for både hund og massør:"

Hos 'Dogzone' kommer der flest yngre ejere til wellness-behandlinger med deres hund. Og de er typisk førstegangs hundeejere.

Men for hundenes skyld kunne Gitte godt ønske sig, at mange flere ejere tog deres hund til massagebehandlinger.

”Undersøgelser viser nemlig, at hele 95 % af vores hunde over fem år har en eller anden ledlidelse. Men mange ejere ser ikke, at hundene er ømme eller har ondt, fordi de ikke viser tydeligt ubehag. Først når de får reelle smerter, giver de udtryk for det. Og det kender vi mennesker vel også fra os selv, når vi har ondt eller er ømme i ryggen eller nakken, men ikke får gjort noget ved det”, smiler Gitte til mig, som kun kan nikke genkendende til hendes eksempel.

Massagetiden er forbi, og Gitte begynder at køre massagebordet ned i højden, så hun nærmest kan hælde Mollys afslappede krop ud over kanten. Molly indser modvilligt, at hun ikke har andet valg end at vågne op til den virkelige verden. Og med logrende hale tager hun skridtet fra det nu lave bord og ud på gulvet. Her står hun et øjeblik og bliver hund igen efter en dejlig fullbody massage. Og så er hun klar til, at Malene igen kan tage hende medhjem igen.

Og min sidste, misundelige tanke, da jeg går ud af døren efter dette dejlige besøg, er:
"Hvem der dog var en hund og hed Molly"!..