Danske Eksaminerede Hundemassører

Hunden er menneskets bedste ven

Fordoblet niveau af bl.a. endorphiner viser, at både menneske og hund får det markant bedre og bliver "lykkeligere" efter klapning og strygning - Søndag 27.04.2003 08:00

Man siger, at hunden er menneskets bedste ven, men er forholdet gensidigt?

At stryge pelsen på familiens hund beroliger tydeligvis den stressede forretningsmand efter hjemkomsten til hjemmets arne, men beroliger det også hunden?

Johannes Odendaal på Pretoria Technikon i Sydafrika satte sig for at undersøge spørgsmålet videnskabeligt, så han udtog blodprøver fra herre og hund efter en række af stryge-klappe-hygge-sessioner, hvor ejer og hund fik lov at slappe af en halv times tid, inden kanylerne kom frem.

Resultatet var helt klart. Koncentrationen af naturligt forekommende stoffer, som indikerer en »lykkelig, afslappet sindstilstand«, f.eks. endorphiner, oxytocin, dopamin og prolactin, fordobledes hos både menneske og hund. Hidtil havde man kun målt på mennesket. Blodtrykket faldt også hos dem begge. Også dette er tegn på, at de slapper af. Endorphiner er hjernens egne kemiske stoffer, som har morfinagtig virkning. De virker derfor bl.a. afslappende. Forøgelsen i plasmakoncentrationen af dopamin hos både mennesker og hunde viser, at begge deltagere opnår behagelige følelser ved deres interaktion, konkluderer Odendaal.

Forsøgene beskrives i artiklen » Neurophysiological Correlates of Affiliative Behaviour between Humans and Dogs« i tidsskriftet Veterinary Journal, Vol.165, p.296-301, 2003. Her anføres det også, at koncentrationen af endnu et stof steg i blodet hos både menneske og hund, nemlig beta-phenethyl-amin. Det er et stof i familie med amfetamin, og det findes også i chokolade. Nogle mener, det er ansvarligt for den afslappethed, chokomaner opnår. Men det optræder åbenbart også i hjernen hos herre og hund. Hunde tåler ikke theobromin, som chokoladen er rig på (theobromin har navn efter kakaoplanten, latin Theobroma = gudeføde). Så man skal ikke give den chokolade. Klap og kæl øger phenethylaminen helt fint.