Danske Eksaminerede Hundemassører

Hundemassage forebygger

Artikel i Dyrevennen august 2003 - Stress, berøringsangst og muskelskader - Tekst: Helene Kemp . Foto Lars Gejl

- Stress, berøringsangst og muskelskader

Tekst: Helene Kemp . Foto Lars Gejl

På massage briksen med ryggen til Rikke sidder den 7-årige border collie Simon klar til ugens massage. Simon tilhører eliten inden for dansk agility og bliver plejet som den sportshund, han er. Dertil hører massage. Egentlig skulle massagen forebygge og hele muskelskader, men massagen har vist sig også at have en positiv effekt på hundens psyke.

Hans ejer, Yvonna Nielsen, overtog nemlig først Simon, for to år siden. Hunden havde ry for at være en slagsbror, der især ikke tillod fremmede hanhunde at komme for tæt på, eller at fremmede mennesker bøjede sig ind over ham. Men da Yvonna, der var på jagt efter en agilityhund, så hundens potentiale, tog hun udfordringen op. Postede tonsvis af socialtræning, tillid, kiropraktik og massage i hunden. Resultatet er synligt. I starten måtte Rikke kun massere ham, hvis hun ikke bøjede sig ind over ham, men stod oprejst og masserede med strakte arme.

- Nu nyder han massagen, fortæller Rikke, alt mens hun står bøjet ind over hunden.

Og er man i tvivl, behøver man blot at kigge på Simon, der flader ud på siden og misser med øjnene, mens Rikke arbejder sig dybere ned i hans bagben. Kun da Rikke når ned i bindevævet, kigger hunden vagtsomt op.

- Tidligere var især hans bagparti spændt, fortæller Yvonna og fortsætter:
- Den spændte muskulatur gjorde kroppen helt skæv. Men efter et halvt års ugentlig massage, regelmæssige kiropraktor behandlinger, ændring i foderplan og kombineret med en gennemtænkt træning er kroppen nu i harmoni. Og det er en af grundene til, at han er så hurtig på agilitybanen.

 

Undervejs er Simon generelt blevet gladere for berøring. Og det er ikke kun Rikke og Yvonna, der får lov. Også dagens gæster, som han aldrig har mødt før, får lov til at komme helt tæt hen og klappe ham, mens han ligger ned på briksen. Så længe de fremmede venter på, at han er klar. For nok ligner han med sit milde ansigtsudtryk et rigtigt krammedyr, men han er og bliver reserveret af natur, og det skal naturligvis respekteres.

Virker beroligende

Hvad Simon mangler i imødekommenhed, har husets grand old dog Benji til gengæld. Den 9-årige hyrdehund kaster sig uforbeholdent i armene på gæsterne. Selvom han nu er pensioneret agility hund, insisterer han på at få sin ugentlige massage. Og her må Rikke det hele - bare hun bliver ved. Måske ved Benji, at massagen afhjælper den stress, han oplever som pensionist. På trods af at hans ejer aktiverer ham, savner han sportslivet, og det gør ham en smule rastløs og meget støjende. Men efter en times massage, der afsluttes med en godbid, er han roligheden selv. Roligt sjosker han ud på reposen i haven, hvor han lægger sig til at sove.

 

Lykkelig af berøring

Kroppen indeholder flere naturlige lykkestoffer, når man kæler med hunden. Det viser en ny undersøgelse. Her målte man blodets indhold af endorphiner, oxytocin, dopamin og prolactin hos både mennesket og hunden før og efter en halv times stryge-klappe-hygge-sessioner mellem ejer og hund. Efter den halve time var koncentrationen af lykkestofferne fordoblet hos menneske og hund.

Kilde: Veterinary Journal, 2003.

Hundemassage er en systematisk berøring, der sikrer, at alle muskler bliver arbejdet igennem. Hundemassage bruges hovedsageligt til at hele skader og afhjælpe spændinger, men kan også bruges til løsning af evt. adfærdsproblemer eller blot som hyggeligt samvær mellem hund og ejer.

Læs mere om hundemassage på:

www.kibaji.dk og www.hundemassor.dk