Danske Eksaminerede Hundemassører

Hundehviskeren

Artikel i Fyns Amts Avis, den 18. juni 2004 - Hanne Thiel Madsen kan massere hunde i godt humør og fin form, og hundeejere strømmer til hendes klinik på Fyns Hundecenter ved Aarslev - med eller uden dyrlæge-anbefaling

Hanne Thiel Madsen kan massere hunde i godt humør og fin form, og hundeejere strømmer til hendes klinik på Fyns Hundecenter ved Aarslev - med eller uden dyrlæge-anbefaling

 

Af Bjarne Gregersen
Foto: Jørgen Outzen

Jessie, en dejlig Gronendal, er 10 år. Hun har mor med, men hun er en kende nervøs, selv om hun udmærket kender Hanne Thiel Madsen, som nu skal til at tage sig kærligt af Jessies bageste hofter.

Måske er det fotografens tilstedeværelse, som gør Jessie urolig.

Jessies mennesker holder af deres nu efterhånden gamle belgiske hyrdehund, som har svært ved at støtte på det ene bagben, når hun rejser sig fra kurven efter en god lur.

- Jessie er bare en gammel hund, som trænger til lidt massage, og da jeg hørte om mulighederne her, tog vi af sted. Det hjælper en tid, siger Betina Pedersen, som ejer Jessie.

- Ja, når hun har været i behandling her går hun meget mere frit og bevæger hofterne. Ellers er gangen noget stiv, siger hendes mand Sten Pedersen.

 

Eksamineret hundemassør
Hanne Thiel Madsen driver sammen med sin mand Fyns Hundecenter ved Aarslev, som omfatter hundepension, internat for Dyrenes Beskyttelse og hundetræningsskole.

Hunde har glæde af massage, uanset om de fejler noget eller er raske. Her får Jessle en omgang i ansigtet

Hanne Thiel Madsen kan nu også skrive eksamineret hundemassør på visitkortet, og hun har travlt, for hundene strømmer til fra hele Fyn efter at hun bestod sin eksamen i maj.

Nogle hunde kommer efter anvisning fra en dyrlæge - andre bare, fordi deres ejere gerne vil give deres bedste ven velvære.

Det er så vist ikke kun gamle hunde, der tropper op.

Efter Jessie kommer denne aften Chinco på halvandet år. Denne herlige amerikanske Stafford Terrier har fået muskelinfiltrationer, og det hæmmer den ellers humørfyldte hund.

Nu skal han have behandling nummer to ud af fire hos Hanne Thiel Madsen, der kærligt tager sig af Chinco med sine følsomme fingre. Og Chinco nyder det, mens hans interesseret glor på fotografen med sin vakse øjne.

Hundemassør-uddannesen er udviklet af dyrlæge Bente Iversen, som går meget ind for alternative behandlingsformer. Uddannelsen tager et år med undervisning tre dage om måneden, ialt 160 timer - og med masser af hjemmearbejde og selvstudier.

- Vi har studeret hundens anatomi og fysiologi meget nøje, siger Hanne Thiel Madsen.

Hun understreger, at det ikke er hendes opgave som hundemassør at stille dianogser. Det er dyrlægens opgave:

 

Diana Danielsen (her under) har taget  sin amerikanske terrier Chinco med til behandling hos Hanne Thiel Madsen, fordi hunden lider af muskelinfiltrationer.

- Jeg kommer ind, når en hund er færdigbehandlet for en sygdom hos dyrlægen. Massagen kan tages som en form for efterbehandling. Jeg tager fat i hundens muskler og bygger dem op, når de er blevet for slappe. Jeg kan gå ind alle de steder, hvor man ved akupunktur ville sætte nåle i, men det må jeg ikke, forklarer Hanne Thiel Madsen.

Medicin ikke løsningen
Hunde har ligesom mennesker infiltrationer, ømme eller stive muskler og led.

- Løsningen er sjældent smertestillende medicin. Langt mere effektivt er massage, men den skal udføres korrekt, ellers kan den skade mere end gavne, mener Hanne Thiel Madsen.

Det er også derfor der er taget initiativ til en egentligt dyrlægekontrolleret uddannelse, og der er dannet en forening af de eksaminerede hundemassører, som skal opretholde standarden og give garanti for, at massøren har gennemgået uddannelsen med afsluttende eksamen.

- Vi skal sikre det høje faglige niveau, siger hun.

Som mennesker
Hunde skal have massage af nøjagtig samme grunde som mennesker:

- Hunde, der ikke fejler noget, kan lige som vi andre have glæde af at få massage. Det gælder f.eks. hunde, der skal til træning i løb eller agility. De kan have glæde af massage både før og efter, så de undgår spændte eller stive muskler, siger Hanne Thiel Madsen.

Opererede hunde eller dem med hofteledsdysplasi, gigt, ledproblemer eller ældre hunde med lidt stive bevægelser kan i følge Hanne Thiel Madsen have stor glæde af at få massage. Den øger blodcirkulationen. hvilket giver mere energi, næring og ilt til organerne.

- Massagen har en afslappende effekt på nervesystemet, og det giver en mindre stresset eller nervøs hund. Derved kan visse adfærdsproblemer afhjælpes. Massagen forebygger også skader og sygdomme i bevægelsesapparatet, siger Hanne Thiel Madsen.

- Jeg har haft en hund i behandling, som led af sorg efter et familiemedlems død. Den sad deprimeret i en krog og ville ingen verdens ting. Efter to behandlinger blev den en rigtig glad hund igen.

Hun kan også berette om Sankt Bernhardhunden Chevy på 8 år og 85 kg. Han har både hofteledsdysplasi og albueledsdysplasi, hvilket plagede ham meget. Det var besværligt at rejse sig og gangen var uhyre anstrengt.

Chevy fik fire behandlinger og i dag går han glad og gerne fire-fem km uden problemer. Og humøret er tip top.

Hanne Thiel Madsen tilbyder at holde foredrag og stiller sig til rådighed ved hundeudstillinger for at få hunde til at gå optimalt i ringen.