Danske Eksaminerede Hundemassører

Hannes hænder gør Chevy glad

Artikel i Familie Journalen den 22. juni 2004 - Ni år er en høj alder for en sanktbernhardshund. Og Chevys helbred er ikke helt, hvad det har været. Til gengæld er han siden november sidste år blevet mærkbart gladere og mere udadvendt. Han følger med i alt, hvad der foregår omkring ham. Han er begyndt at sige fra, når hans yngre artsfælle i hjemmet i Årslev på Fyn bliver for fræk. Og bedst af a1t: Han kan atter gå lange ture.

Ni år er en høj alder for en sanktbernhardshund. Og Chevys helbred er ikke helt, hvad det har været. Til gengæld er han siden november sidste år blevet mærkbart gladere og mere udadvendt. Han følger med i alt, hvad der foregår omkring ham. Han er begyndt at sige fra, når hans yngre artsfælle i hjemmet i Årslev på Fyn bliver for fræk. Og bedst af a1t: Han kan atter gå lange ture.

- Hvor han før ikke kunne klare mere end 500 meter, er vi nu oppe på fem kilometer. Og det vel at mærke næsten uden de pauser, som ellers har været en del af hans gåture, siden han var fem-seks år, fortæller Chevys ejer Lisbeth Rostbøll, 39.

Det 85 kg tunge dyr lider af hofteleds- og albuedysplasi, og den slags kan ikke kureres. At hans humør og livslyst al1igevel er i top, kan han og Lisbeth takke 40-årige Hanne Thiel Madsen fra nabolandsbyen Ore for. Hun er nemlig en af landets godt 20 hundemassører.

- Chevy var en af de fem hunde, jeg skrev projekt om som led i min uddannelse. Jeg skulle føre journal over hver hund og beskrive mine behandlinger og hundenes bevægelser før og efter, forklarer Hanne, som har fået undervisning af dyrlæge Bente Iversen fra Værløse.

- Uddannelsen er ret ny i Danmark. Den tager knap et år, og ud over anatomi og fysiologi lærer man også om meridianer og akupunkturpunkter. Som massør må jeg ikke bruge nåle i min behandling, men jeg benytter akupressur, som det hedder, når man bearbejder punkterne med fingrene, forklarer Hanne.

Smertelindring
Selv om hun har et fuldtidsjob som reklametegner ved siden af, kan man roligt sige, at det er arbejdet med de firbenede, som har førstepladsen i Hannes tilværelse. Sammen med sin mand John har hun i fem år drevet Fyns Hundecenter. I begyndelsen som ren hunde- og kattepension, men for to år siden fik centret tillige status som internat under Dyrenes I Beskyttelse.

- Bente Iversen sidder i foreningens bestyrelse, og det var ad den vej, jeg hørte om uddannelsen som hundemassør. Jeg har været færdiguddannet siden den 7. maj og har siden haft 10-15 kunder om ugen.

- Mange af de hunde, jeg har i behandling, døjer med dysplasi eller gigt. Andre har skader i led eller muskler. Men jeg har også behandlet en hund for sorg i et tilfælde, hvor et familiemedlem var død. På grund af massagens afslappende virkning på centralnervesystemet kan man nemlig gå ind og påvirke dyrets psyke, og også f.eks. en hund, der er nervøs, har stor gavn af at komme til massør. En anden stor gruppe af klienter er hunde, som egentlig ikke fejler noget. Men på samme måde som for mennesker gælder det, at en god gang massage giver velvære. Og jeg har endnu ikke oplevet en hund, der ikke har fået det tydeligt bedre af at komme her.

- Jeg er ikke uddannet til at stille diagnoser. Det skal dyrlægen gøre. Men når det gælder syge hunde, henviser mange dyrlæger til mig, så jeg kan tage mig af efterbehandlingen.

Massage frigør i øvrigt endorfiner, som virker smertestillende, hvilket hunde som Chevy selvsagt har glæde af. Desuden øges blodcirkulationen og dermed næringen til musklerne.

- Og så sætter det gang i maven. Chevy har ædt som en tærsker, siden han begyndte hos Hanne, ler Lisbeth Rostbøll.