Danske Eksaminerede Hundemassører

Glade vuf hos hundemassøren

Artikel i Hjemmet marts 2006  - Suk! - Lyden af afslappet velbehag kommer helt nede fra Siskas mave. Den 55 kilo tunge hund af racen malamut er ved at få massage af en koncentreret Bolette Rothe.

 

Af Ulla Iversen iversen@ hjemmet.dk Foto:Søren Jansby

Suk!
Lyden af afslappet velbehag kommer helt nede fra Siskas mave. Den 55 kilo tunge hund af racen malamut er ved at få massage af en koncentreret Bolette Rothe.
Siska ligger på siden, Bolette sidder bag hende og tager nu et godt greb ned i Siskas kraftige pels med begge hænder. Mon det gør lidt ondt? Næppe, for nu ruller Siska om på ryggen og ligger med alle fire ben strittende i vejret og et tilbedende blik på Bolette.
Hun giver hunden en ordentlig nusser på maven og siger:
- Om på siden igen, Siska, du er ikke færdig med din massage.
Siskas ejer, Mia Larsson, sidder på den anden side af hunden og følger med.
- At Siska i dag har et godt hundeliv, kan vi takke Bolette for. Foråret 2005 begyndte Siska at halte, og snart var hun så forpint, at hun hverken kunne dreje eller bøje hovedet, fortæller Mia.
Hun fik den syv år gamle hund undersøgt hos dyrlæger fra a til z. Siska blev både røntgenfotograferet og ct-skannet, og hun var indlagt tre gange på dyrehospitalet, uden en diagnose lod sig stille.
Smerterne tog til:
- Efterhånden kunne Siska ikke bøje hovedet ned til gulvet uden at hyle af smerte. Det var en lyd, der gjorde mig enormt ked af det hver gang, for Siska er mit et og alt, siger Mia.
Hunden lærte selv at slå med poten i gulvet. Så kom Mia farende og holdt mad- og vandskål op i en højde, så Siska kunne spise og drikke. Eller hun samlede et stykke legetøj op, som hunden gerne ville snuse til. For lyst til at lege havde Siska ikke mere. Og at gå rigtige ture var udelukket.

Hurtig bedring
Siska fik ordineret et smertestillende middel, som det viste sig, hun ikke kunne tåle. Hun blev syg og kastede op. Dyrlægen ordinerede en ny type medicin, og den hjalp.
- Men mange af mine venner sagde, at jeg skulle få Siska aflivet. Et liv på smertestillende piller var ikke et godt hundeliv, mente de.
Mia kunne ikke bære tanken om at skulle af med sin bedste ven. Hun levede i håbet om, at der fandtes en behandling, der kunne hjælpe. En dag hørte Mia ved et tilfælde om Bolette og hendes hundemassage.
- Jeg ringede straks og fik en tid. Allerede efter første gang massage kunne jeg se en forbedring. Nu er Siska sit gamle jeg og har været medicinfri i fem måneder, siger Mia strålende glad.
I seks uger fik Siska massage en gang om ugen, derefter en gang om måneden. Mia har valgt at fortsætte med at komme hos Bolette, men nu kan der sagtens gå længere tid imellem.
Bolette er sikker på, at Siskas smerter blandt andet stammede fra hendes bindevæv.
- Derfor går behandlingen ud på først at strække bindevævet ved massage. Bagefter masserer jeg i dybden, ned i musklerne.
Siska ligger helt stille. Hun bliver fjern i blikket.
- Hundene bliver tit så afslappede, at de falder i søvn under sidste del af massagen, siger Bolette med et smil.
Som uddannet fysioterapeut har Bolette ti års erfaring i at behandle mennesker. Hun har været ansat på et hospital, hvor hun blandt andet genoptrænede ofre for trafikulykker og hjerneblødninger. Og hun har arbejdet med ældre mennesker med slidgigt og andre lidelser på et træningscenter.
Bolette er en stor dyreven og er aktiv i dyreværnsforeninger. Hun har i flere år været frivillig på et internat, hvor hun arbejdede med angste og stressede hunde.

Tog springet
Da en af hendes egne hunde, en granddanois, for nogle år siden blev opereret i skulderen, slog det hende: Den skal naturligvis genoptrænes, ligesom mennesker bliver det efter en operation.
- En muskel er en muskel, og et ledbånd er et ledbånd. Hvor svært kan det være? spurgte Bolette sig selv.
Hun fik sin kæreste til at hjælpe med at træne den 70 kilo tunge hund på et vippebræt.
- På vippebrættet tvinger man de rigtige muskler til at arbejde. Og det hjalp! Senere så jeg flere programmer på Animal Planet om hunde, der blev genoptrænet efter samme principper, og sådan fik jeg bekræftet, at jeg havde fat i noget rigtigt.
- Samtidig besluttede jeg mig for at uddanne mig til hundemassør, hvilket foregik hos en dyrlæge. Undervejs øvede jeg mig flittigt på egne, familiens og vennernes hunde, fortæller Bolette.
For to år siden tog hun så springet og sagde sit faste job som fysioterapeut op for at arbejde med hunde på fuldtid. Hun kørte ud til dyrene i deres hjem. Det gør hun stadig, derudover samarbejder hun med en dyrlæge på Christianshavn, og hun har åbnet klinik på Frederiksberg. De lyse hyggelige lokaler med patientvenlig varme i gulvet og diverse træningsredskaber kunne såmænd lige så godt være indrettet til tobenede.
I modsætning til i udlandet er det endnu ret nyt i Danmark at genoptræne og massere hunde. At Bolette er pioner, fandt hun ud af, allerede da hun var ude at købe redskaber til sin klinik. De fandtes ikke!
- At få fremstillet vægtmanchetter til at spænde på hundenes ben var ikke nemt. Og først snedker nummer tre, jeg henvendte mig til, sagde ja til at bygge et vippebræt til hunde, siger Bolette og hjælper Siska op på træningsredskabet.
Bolette har konstateret, at hunde har spændinger de samme steder som mennesker. For eksempel ved skulderpartiet.
- Der er såmænd slet ikke så stor forskel på mennesker og hunde, siger hun.
En er der dog: Nu til dags afslutter Bolette sin behandling med at stoppe en kiks i munden på sin patient - det gjorde hun ikke tidligere.
Højlydt smaskende kigger Siska op på Mia: "Kom, nu skal vi ud at gå tur".
Bolette ser glad efter sin patient, som springer ud ad døren. Selv behøver hundemassøren ingen kiks. For hende er det belønning nok at stå op til sit drømmejob hver dag.