Danske Eksaminerede Hundemassører

Et godt greb om hunden

Artikel i Dyrevennen, oktober 2002 - Massage giver dyrene et bedre liv, det hjælper i forbindelse med genoptræning og gigt og gør dermed dyrlægeregningen mindre

Massage giver dyrene et bedre liv, det hjælper i forbindelse med genoptræning og gigt og gør dermed dyrlægeregningen mindre

Tekst Hanne Guldberg - bragt i Dyrevennen 5 - oktober 2002stor01.jpg (6926 bytes)

Nu kan man gøre noget godt for den hund, der trænger til lidt ekstra: hundemassage af uddannede massører.

I gamle dage døjede både mennesker og dyr med smerter. Havde man ondt i nakken eller knæene, var der måske ikke noget at gøre ved det. Men det er der ofte i dag. Der er medicin, men der er også fysioterapi og massage. Hvis man er ældre, og gigten er begyndt at melde sig, kan man have stor glæde af en massage. Det samme kan ældre hunde faktisk. Og nu er hundemassage en mulighed. Uddannelsen til hundemassør er ny, dens motto er: "Vi har greb om hunde!" Siden sidste forår, hvor uddannelsen blev en realitet, er der uddannet hele 3 hold hundemassører i Danmark. Rundt omkring i landet sidder altså professionelle massører klar til at hjælpe hunde.

Zoolog Vivi Pedersen fra Nordjylland er en af disse. Hun er uddannet fra første hold i 2001. Hvad fik hende til at gå ind i denne specielle uddannelse? stor03.jpg (7702 bytes)

- I mit daglige virke som forskningslektor arbejder jeg meget eksakt og objektivt med forhold omkring dyr; hunde, ræve, mink.

Jeg føler, at massageuddannelsen giver mig en større helhed. Der er følelserne forbundet med den nære fysiske kontakt. Og jeg kan godt lide at gøre noget konkret godt for hundene og for deres ejere, forklarer Vivi Pedersen og fortsætter, det drejer sig jo i høj grad også om at involvere ejeren, for på den måde både at hjælpe hunden og styrke ejer-hund-forholdet.

Vivi Pedersen har valgt at videregive sine færdigheder. Det gør hun bl.a. ved at undervise mennesker, der går til Iydighedstræning med deres hunde, i massagegrebene. Hun har ikke startet egen klinik - som flere ønsker at gøre - men tager enkelte kunder, som hun typisk kører ud til. Her instruerer hun privat ejerne, der så selv kan gå videre med massagen. Og så masserer hun sin egen terrier.

Den har hele vejen igennem været Vivis øvelseshund, og den nyder at få massage. stor05.jpg (7030 bytes)

Flere af de uddannede hundemassører slår sig ned som selvstændige, en har for eksempel gjort det i forbindelse med en salon for hundeklipning. Nogle ansættes som medhjælpere i dyrlægepraksis, og flere veterinærsygeplejersker har valgt at videreuddanne sig på denne måde.

Hund og økonomi får det bedre

Bente Iversen er kvinden bag den nye uddannelse. Hun er selv dyrlæge, og det startede med, at hun gik til menneskemassage.

- Jeg tænkte, at når det var så rart selv at blive masseret, og det hjalp mig, hvorfor skulle det så ikke hjælpe hundene?, siger Bente Iversen om ideen. I de seneste år har hun i sin dyrlægepraksis afholdt kurser, hvor folk kunne lære at massere egne hunde. Nu var det så tiden, mente hun, til også at professionalisere uddannelsen. Massagen er en udvikling inden for tilbud til hunde, som længe har eksisteret i udlandet.

- Vores dyr får det jo på mange måder stadig bedre. Vi passer bedre på dem, de behandles, når de er syge og får virkelig god kost. Derfor bliver de også gamle, og vi ønsker, de lever længe. Men så opstår de samme problemer, som vi ser hos ældre mennesker, nemlig gigt, lidt gangbesvær osv. Det skal vi selvfølgelig gøre noget ved, blandt andet ved at forebygge, mener Bente Iversen, i dag er det også

sådan, at mange hunde "dyrker sport" sammen med deres ejere - på agility-banen f.eks. Og de får skader eller trænger i det små bare generelt til større kropsomsorg, præcis som sportsfolk, der jo også strækker ud, får massage osv.

For den ældre hund, hvor gigten er en realitet, holder massagen gang i dens muskler og bevægelighed. Og i forbindelse med egentlige skader er massage også ganske påkrævet. For eksempel efter en operation eller efter brud. Der ved vi jo, der sker et henfald af muskler. I menneskeverdenen går man til genoptræning- det samme skal hundene have mulighed for, så de senere kan fungere så godt som muligt. Man kunne indvende, at det sørger hunde vel helt naturligt for - både sportshundene at "strække ud" og de skadede hunde at træne sig op. Men så enkelt er det desværre ikke længere. Vi holder jo ikke som for 100 år siden hunde på landet, hvor de lever i stor frihed og kan løbe omkring, som de lyster. Mange hunde har ikke den mulighed for at motionere sig selv. Det kan massagen råde bod på. I det hele taget påfører vi jo også ved den måde, vi holder dyr på, hunden nogle skader. Når man masserer, er det rigtig nemt at mærke, at de fleste hunde har spændinger i nakken - fordi de går i snor. Igen kan massagen hjælpe.

Kend hundens sprog - før der masseres

Der findes også racer med medfødte problemer, som kan lettes ved massage. Gravhunden er så lang i ryggen, at den har tendens til diskusprolaps. Hvis man masserer musklerne og dermed styrker dem, bliver de faktisk bedre til at holde ryggen på plads. Retrievere med hoftedysplasi kan også få forbedret og holdt de muskler på plads, der hjælper til at holde skaden nede.

Bente Iversen får henvist "patienter" fra en del andre dyrlæger, og praktiserer selv massage og akupunktur i sin praksis. Både på hunde og katte.

- Der er stor forskel på, hvordan man masserer forskellige dyr, men også for- skellige racer af hunde. Det er klart, at man som regel kan tage fat på en stor tung labrador på en helt anden måde end en lille puddel. De nyuddannede massører har lært de forskellige kneb i denne sammenhæng.

I uddannelsen er der lagt vægt på meget andet end den "rene" massage. Hundemassørerne lærer bl.a. en del anatomi.

- Massagen henter elementer både i østens og Vestens syn på kroppen. I østen lægger man meget vægt på at arbejde med de usynlige, såkaldte energier, i Vesten har vi traditionelt et syn, der regner med anatomien. For mig er det vigtigt at tænke begge dele med, både når det gælder mennesker og dyr, understreger Bente Iversen. stor04.jpg (6513 bytes)

Det er også vigtigt at kende til hundens adfærd. For det spørgsmål melder sig selv- følgelig naturligt: er der ikke hunde, der siger fra og bider og ikke vil være med?

- Jo, det er klart, hvis man berører ømme punkter eller lignende. Derfor lærer massørerne også at genkende hundens "sprog". Hvis den f.eks. kort ser sig tilbage, betyder det ofte, man har ramt noget. Næste trin er en knurren, så viser den måske tænder og til sidst vil den eventuelt bide. Der skal man selvfølgelig kunne tolke, hvad der sker og holde op, før det kommer til bid. Man overskrider ikke hundens smertegrænse.

Vil man vide mere om uddannelsen, er den beskrevet på www.biodyr.dk, og massage af hunde i al almindelighed kan man lære om på uddannelsens hjemmeside www.hundemassor.dk.
Næste kursus i "massage til husbehov" afholdes i oktober.