Danske Eksaminerede Hundemassører

En hund har også brug for massage

Artikel i Jydske Vestkysten den. 24 marts 2004 - NYTÆNKNING: Det plejer at være menneskekroppe, der ligger på briksen og nyder godt af massagen, men Birgit Madsen har taget fat på de firbenede i stedet.

 

NYTÆNKNING: Det plejer at være menneskekroppe, der ligger på briksen og nyder godt af massagen, men Birgit Madsen har taget fat på de firbenede i stedet.

Border terrieren Stoffer falder lidt efter lidt til ro og nyder massagen. Birgit Madsen håber at blive Eksamineret hundemassør til maj.
FOTO: JOHN RANDERIS

Af Dorthe Knudsen, Tlf. 9737 1088, dkn@jv.dk
NØRRE NEBEL: På trimmebordet står Stoffer. Birgit Madsen stryger roligt hænderne hen over hans krop, og lidt efter lidt er de små hvalpehop væk, og border terrieren Stoffer står stille med et tilfreds hundeudtryk.

Jeg gør det, jeg kan få lov til. Jeg snakker med hunden og får den til at falde til ro.

- Birgit Madsen

Birgit Madsen lægger sig selv på briksen en gang om måneden, så hun ved, hvor godt massage føles.

Når hun har valgt at lære at massere hunde i stedet for mennesker, så hænger det både sammen med, at hun er meget glad for hunde, og at hendes svigerinde, dyrlæge Bente Iversen, er underviser på et kursus i hundemassage.

Birgit Madsen er det morgenfriske og smilende ansigt, der står bag disken i Hardys Bageri. Selv om der er langt fra franskbrød og linser til hundemassage, så er det ikke bare en grille, hun har sat sig i hovedet, for en eksamineret hundemassør skal kende hundens krop og adfærd til bunds. Otte gange fra fredag til søndag med en hel taske bøger under armen. Det er prisen, og Birgit betaler den gerne.

- Skulle det være, så skulle det være nu. Ellers troede jeg ikke på det

Holdet mødes i Kolding og bor i hytter på campingpladsen i Vonsild ved Kolding. Så selv om der skal terpes, er der også tid til at grine og hygge sig.

Men til maj bliver det alvor. Der skal hun til eksamen. Det gælder både skriftligt, mundtligt og praktisk.

Birgit er ikke så nervøs for den praktiske del.

- Den skal jeg nok klare.

Hunde i fritiden
Det er mere det teoretiske, så har hun eftermiddagsvagt hos bageren, står hun gerne tidligt op for at læse. Familien har heller ikke set meget til hende de sidste måneder. Med både kursus i Kolding og weekendarbejde i Hardys Bageri kræver det planlægning, en forstående kæreste og søde kolleger, der vil bytte vagter.

Det er ikke nyt for Birgit at bruge så meget fritid på hunde. Hun og hendes kæreste har gennem flere år taget på udstilling med deres tidligere hund Taki. Turene gik så langt som til Frankrig, Belgien og Tyskland, og på hjemturen var bilen lidt tungere af medaljer.

Taki blev træt af at tage på udstilling, så selv om Birgit og Flemming stadig syntes, det var sjovt, holdt de op. At tingene skal være på hundens præmisser følger hende også, når hun masserer.

- Jeg gør det, jeg kan få lov til. Jeg snakker med hunden og får den til at falde til ro. Men hvis en hund ikke kan lide at få massage, så spænder den, og så kan jeg ikke massere. Så må jeg bare stryge hen over den.

Det er meget forskelligt, hvordan hundene reagerer på massagen. I forbindelse med kurset skal Birgit massere fem hunde og lave journaler på dem. Hun har lånt familie og venners hunde, og en af hundene ved godt, hvad der skal ske, når den ser hende.

- Den falder om, når jeg kommer ind ad døren. Så er den klar til massage.

Stor interesse
Der er ikke mange hundemassører i Vestjylland. I al fald ikke eksaminerede. På et kort falder prikkerne tættere, jo længere østpå man kommer. Selv om det ikke er kendt på de her kanter, er Birgit i højere grad blevet mødt med interesse end skepsis, når hun har fortalt om sit kursus.

Birgit vil da heller ikke massere hunde på fuld tid. Hun er glad for sit arbejde hos bageren, så hundemassagen er henvist til fritiden. Men der tager hun til gengæld gerne ud til hundene og masserer eller lægger trimmebord til derhjemme.

 

HUNDEMASSAGE

  • Principperne i massage til hunde er de samme som til mennesker: Det kan løsne op for eller forebygge spændinger, give bedre udrensning og velvære.
  • I 2001 blev foreningen Danske Eksaminerede Hundemassører dannet. I øjeblikket er der 17 uddannede hundemassører og 14 elever, der er så langt, at foreningen kan stå inde for, at de masserer andre folks hunde. Birgit Madsen er en af de 14.
  • Kurset koster mellem 17 og 20.000 kroner.
  • Man må ikke massere i bund på hunde, der er under et halvt år gamle. De er ikke nok udvoksede.
  • Når Birgit masserer, begynder hun med at stryge hen over kroppen. Hun masserer først ryggen, derefter benene, helt ud i poterne, og slutter med ørerne.
  • En hundemassage kan tage fra cirka tre kvarter til et par timer - afhængigt af hunden.
  • Læs mere på www.hundemassor.dk