Danske Eksaminerede Hundemassører

En hund efter massage

Artikel i UgeAvisen Vejleposten den 23. juni 2004  - Så snart, den hører hendes bil, løber den ud og tager imod hende. Hun er også god til det.

Skrive
Så snart, den hører hendes bil, løber den ud og tager imod hende. Hun er også god til det.

Konstaterer Birgit Christensen, Jomfru Ingefreds Vej i Vinding, der har fået syn for sagn: Ikke kun mennesker, men også hunde kan have glæde af massage, og hendes ni-årige samojedespids Oliver har fået det så meget bedre, at folk ligefrem spørger hende, hvad hun har gjort ved den.

Den har haft ondt i leddene og haltede på det ene forben, men det har Anette Bylund, Vardevej i Vejle, rettet så meget op på, at den nu bevæger sig ugenert rundt.

Anette Bylund er netop færdiguddannet i noget så specielt som examineret hundemassør, hvor Oliver har indgået i hendes projektopgave sammen med fire andre hunde - med så god effekt, at Birgit fortsætter behandlingen for dels at forebygge gigtsmerterne og dels at øge velværet for sin hund. At Oliver sætter pris på det, kan man se af hans glade reaktion, når massøren kommer på hjemmebesøg. Den står henne ved døren og vil ud til hende.

Birgit tog oprindelig hjem til Anette med Oliver. Men da den første gang havde så svært ved at klare de stejle trapper til 2. eller 3. sal, at den næsten måtte bæres op, forbarmede Anette sig over den og tog på hjemmebesøg i stedet. Efter seks gange kunne Oliver løbe ugenert rundt og har samtidig fået sat sit medicinforbrug ned. Og den er også blevet meget gladere, forklarer dens "mor". Dens øjne stråler mere.

Sjælden massage
Sammen med sin medstuderende Tanja Madsen, der også er uddannet veterinærsygeplejerske, er Anette Bylund den eneste examinerede hundemassør i Vejle, og hendes klinik er den eneste registrerede i den landsdækkende hundemassørforening. Men hun er dog ikke indstillet på at bygge en voldsomt stor forretning op i Vejle, idet hun overvejer at flytte til Sjælland fra årsskiftet.

Hun valgte den et-årige massøruddannelse, da det var svært for hende at finde en praktikplads som veterinærsygeplejerske. Det skete efter, at hun havde set en TV-udsendelse om en uddannet hundemassør - og fandt frem til, hvor hundemassøren var uddannet, nemlig hos Bente Iversen, Biodyr Klinikken i Værløse. Bente Iversen er dyrlæge og alternativ behandler af dyr.

Hundemassørens greb foregår på en lidt anden måde end ved mennesker, fordi hunden jo har et andet skelet og bruger sine muskler lidt anderledes. Den har også en anden hud.

Jeg var lidt skeptisk over, om det overhovedet virkede. Det gør det, fremfører Anette Bylund og lister op, at massagen kan rette op på stress-symptomer, adfærdsproblemer og gigt og giver hunden en bedre velvære.

- Og du får meget bedre kontakt til din hund. Kan de starte som helt små, bliver det også lettere at komme hos dyrlægen.

Hundemassørerne har også lært om akupressur i uddannelsen. Hundemassage er ret nyt. Så det er lidt svært at få folk til at komme og få masseret deres hunde, siger Anette Bylund.

Men man skal lige blive overbevist om, at det virker. Det var dyrlægen, der mente, at det nok var en god idé at give Oliver massage, efter at en røntgen-fotografering havde afsløret gigt i leddene. Samtidig fortalte en af Birgits kolleger om en anden hund, der var blevet masseret, og at hun gerne ville have nogle andre hunde at øve sig på.

Oliver elsker at få massage og løber ud til bilen og tager imod, når Anette Bylund kommer på besøg. (Foto: Søren Hauge Carlsen).