Danske Eksaminerede Hundemassører

De har greb om hunde

Artikel i Hunden, oktober 2001  - Dette forår så foreningen "Danske Eksaminerede Hundemassører" dagens lys. I den anledning har HUNDEN stukket snuden indenfor hosen massør for at snuse lidt til hundemassage.

Dette forår så foreningen "Danske Eksaminerede Hundemassører" dagens lys. I den anledning har HUNDEN stukket snuden indenfor hosen massør for at snuse lidt til hundemassagen

Vivi Pedersen anbefaler massage til enhver
hundeejer, der gerne vil have en glad hund.

Tekst og foto: Tine Luther

At massage hjælper mange mennesker - syge, skadede, raske, sportsudøvere mv. - er en kendt sag. Massage har også vundet indpas hos dyrene. Eksempelvis er det blevet meget almindeligt at massere heste, og nu vinder disciplinen altså også indpas hos hundene.

Ifølge Danske Eksaminerede Hundemassører har hunde en del af de skavanker, vi mennesker masseres for. Derfor kan hundene også hjælpes via massage.

Hundemassørerne hjælper eksempelvis hunde med problemer i bevægeapparatet, de forebygger skader på sportshunde og forbedrer livskvaliteten for alle hunde - også de raske.

Et godt redskab

Vivi Pedersen er biolog med speciale i adfærd. Hun er ansat som forskningslektor på Zoologisk Institut ved Københavns Universitet og arbejder meget med velfærd. Siden barndommen har Vivi Pedersen været glad for hunde, og inden for de sidste år har hun deltaget i flere kurser om racekendskab og problemadfærd. Hun var også at finde blandt det første hold hundemassører, der blev udklækket tidligere på året. - Jeg kan godt lide kontakten med hunde, og da jeg hørte om massage, blev jeg straks interesseret, fortæller Vivi Pedersen. - Det lød som et godt redskab til at hjælpe. Derfor meldte jeg mig til kurset på BIO Dyreadfærdsklinik ved dyrlæge, akupunktør og adfærdsbehandler Bente Iversen og blev eksamineret hundemassør. På kurset havde vi - udover massage - blandt andet fag som anatomi, fysiologi, meridian- lære og psykologi (hund/menneske). Undervisningen vekslede mellem teori og praktik. Kursisterne havde forskellige baggrunde - for eksempel som hundefrisør, menneskemassør og indehaver af hundepension.

Hvis jeg skal opsummere, hvad vi kan opnå med hundemassage, er det at lindre ømhed/udmattelse, forebygge skader og give livsenergi samt øge velværet hos raske hunde. Vi samarbejder med dyrlægerne, og dertil skal siges, at jeg ikke kunne drømme om at røre en hund, der eksempelvis var halt, uden at den havde været omkring en dyrlæge først. Jeg er jo ikke behandler i den forstand, men jeg kan være med til at lindre og forebygge.

Hundene bliver også mere afbalancerede rent adfærdsmæssigt af massage. Hvis de har et fysisk problem af en eller anden slags, kan de jo nemt komme lidt ud af balance psykisk. I det hele taget har jeg erfaring for, at hunde bliver glade af massagen, og en glad hund er jo som bekendt lig en glad hundeejer. Jeg gør også meget ud af at få de hundeejere, der besøger mig, til at røre meget ved deres hunde og massere dem selv. Massage er virkelig en god kontakt hund og ejer imellem.

Flere verdener mødes

Den massageuddannelse, jeg har taget, har dels udgangspunkt i det traditionelle vestlige behandlingssystem, forklarer Vivi Pedersen. - Men den almindelige fysiologiske viden er forenet med østens behandlingssystem. Vi arbejder blandt andet med pressur, som er en form for akupunktur udøvet med fingrene. Her bruger vi meridianer (energibaner) som en central del af vores "program". Inspireret af østen arbejder vi med kroppen som helhed, og vi er omkring en lang række elementer i massagen: Sener/Ied, muskler, nerve-, lymfe- hormonsystemet, blodkredsløbet og udrensende organer.

Indledende øvelser

Første gang en hund aflægger mig besøg, optager jeg den på video både før og efter massagen. Hunden skal sætte sig, rejse sig og bevæge sig fremad i gang, trav og galop. Dens bevægelsesmønster giver mig en god pejling om, hvor der eventuelt er noget galt. Videoen er god at have, når man skal se tilbage på forløbet.

Selve massagen begynder med, at jeg "åbner" hunden. Jeg stryger den over hele kroppen, samtidig med at jeg taler til den.

Det beroliger den og giver den nødvendige tillid at starte op på. Dernæst undersøger jeg hunden gennem en såkaldt scanning. Når jeg stryger hen over hunden, kan jeg mærke kulde- og varmepunkter. Varme og kolde punkter fortæller, at der er ubalance, og det giver mig en retningspil for, hvor der særligt skal sættes ind.

Fra overfladen til dybden

Næste trin er en mere direkte forberedelse til massagen; de såkaldte strygninger. Her stryger jeg også hunden med håndfladen, men jeg lægger mere pres på med håndroden. Så går jeg over til cirkelmassage. Her stimuleres hårsække og hud. Næste punkt er æltning, som er en bindevævsmassage. Til æltemassage bruger jeg forskellige greb, alt efter hvilken hund jeg har på bordet. Idet bindevævet stimuleres, øges blodcirkulationen, så der kommer mere ilt i cellerne samtidig med, at affaldsstoffer transporteres væk derfra. Desuden påvirkes lymfesystemet, som også hjælper med at udskille affaldsstoffer. Alle - både dyr som mennesker - ophober jo affaldsstoffer som følge af de fysiske og psykiske processer, vi gennemgår.

Sammen med cirkelmassagen giver bindevævsmassagen også bedre hud og flottere pels. Hårsækkene stimuleres, og de døde hår og hudceller afstødes.

Næste punkt er æltemassage, der også er en form for bindevævsmassage, men som rækker en tand dybere. Til æltemassagen bruger jeg forskellige greb, alt efter hvilken hund jeg har på bordet.

Efter bindevævsmassagen går turen videre til musklerne. Her bruger jeg såkaldte friktioner; først cirkelbevægelser, hvor jeg holder fingrene stive for at kunne nå i dybden. Friktionerne bruges altså primært til musklerne, men man kan selvfølgelig ikke undgå også at få fat i nerver mm. Blodcirkulationen styrkes, og musklerne bliver bløde og smidige. Deres affaldsstoffer - særligt ophobet mælkesyre - fjernes.

Når musklerne er arbejdet godt igennem, går jeg videre med pressur, som er en

form for akupunktur. Med fingrene presser jeg på de punkter, hvor jeg fandt ubalancer (underskud/ophobning af energi) , da jeg scannede hunden og undervejs i massagen.

Massagen afsluttes med udstrækninger.

Det "løse"

Til ribbenene, hvor der ikke findes så tykt et lag muskler, anvender jeg "vibrationer". Jeg breder hånden ud og vibrerer den kraftigt - derved får jeg alle de små muskler rørt.

Benenes sener og led "palperes". Jeg tager dem mellem tommel- og pegefinger og gnider med små cirkelbevægelser, hvilket smidiggør. Alle tæer får zoneterapi. Afslutningsvis giver jeg hunden en gang ansigtsmassage. Hud og hår stimuleres med små cirkelbevægelser. Ørene gnides med blid pressur langs for- og bagkanten. Hundene lærer hurtigt, at når jeg kommer til ørene, er massagen ved at være slut, og de fleste strækker sig lidt. Ellers er det vigtigt at lave udstrækninger - især hvis man har "været dybt". Smidighed og fleksibilitet i muskler, led og sener øges derved. Udstrækningerne skal altid ske i den naturlige bevægelsesretning, og alle led skal støttes.

Langsom opstart - glade kunder

Mange hunde er urolige, første gang de bliver masseret, fortæller Vivi Pedersen. - Det er der nu ikke noget mærkeligt i; de reagerer naturligt overfor noget, som er ukendt. Men det er min oplevelse, at de alle overgiver sig til massagen, uanset hvor sky, de var til at starte med.

En omgang massage varer omkring en halv time. De første par gange kan hundene dog sjældent kapere så meget, så de får typisk en langt kortere behandling. Senere trapper vi op, men en fuld massage vil ikke overskride 3/4 time.

Der kan hentes mere information om Danske Eksaminerede Hundemassører på hjemmesiden www.hundemassor.dk